Szeretnélek kérni benneteket, hogy írjatok levelet Elődnek! Küldjetek kiolvasott újságot, kiolvasott könyvet neki!! Mutassuk meg, hogy nem lehet komcsi módszerekkel megfélemlíteni egy magyart !! Ha elvesznek tőle tízet-küldünk helyette százat!!
Létezik egy posta-kész közepes boríték ( tengeren túli ) a postákon, 840 Ft az ára, abba ami belefér, mérlegelés nélkül elküldhető. Csak jól le kell ragasztani. Igaz úgyis kivágják :))
A címet személyesen elküldöm mindenkinek. toasoedit1@gmail.com

2010. szeptember 1., szerda

Tóásó 500 napja fogoly - megyei politikusok is tehetnek a szabadulásért


FMH - Augusztus 29-én, vasárnap volt ötszáz napja, hogy letartóztatták Tóásó Elődöt Bolíviában. Már ötszáz napja, hogy vádemelés és vádismertetés nélkül tartják fogva. Száron élő testvére minden követ megmozgat azért, hogy az igazság kiderüljön.

2010. szeptember. 01. szerda | Szerző: Tihanyi Tamás

Ötszáz napja, hogy egy rendőrségi rajtaütés során Santa Cruzban meggyilkolták Magyarósi Árpádot, Rózsa Flores Eduardót és Michael Dwyert. A bolíviai hivatalos körök az előre eltervezett kivégzést  fegyveres incidensnek nevezik. Tóásó Előd csak a véletlennek köszönheti, hogy életben  maradt.
A  külügyminisztérium az ügyben érintett országok közül 2009. áprilisában elsőként érte el, hogy hivatalos tájékoztatást kapjon a történtekről a bolíviai Elnöki Hivataltól. A dokumentum  bizonyítatlan vádakat tartalmazott. A bolíviai vezetés az állambiztonsági szervek által Santa Cruz városában felszámolt nemzetközi terrorista csoportnak tulajdonítja a felelősséget az elmúlt időszakban az ország területén elkövetett merényletekért. Morales elnök kijelentette, kormánya nyitott arra, hogy a nemzetközi közösség részt vegyen a szóban forgó cselekmények kiderítéséért folyó vizsgálatban, ha ez a bolíviai szuverenitás és méltóság tiszteletben tartásával történik. De főügyésze azonnal hozzátette, nincs szükségük segítségre.
Hát, nem sietnek...

A magyar nagykövet  tavaly tájékoztatta az Európai Unió soros elnökségét, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Hollandia és Franciaország La Paz-i külképviseleteit. Kérte, kísérjék szoros figyelemmel a fejleményeket. Ezután még Balázs Péter külügyminiszter egy  uniós csúcstalálkozón váltott szót bolíviai kollégájával, kijelentve partnerének, elvárjuk, hogy az eljárást a nemzetközi normáknak megfelelően, a magyar konzuli szolgálat rendszeres tájékoztatása mellett folytassák le. Ezt a kérését a tárcavezető novemberben egy levélben sürgetően megerősítette. Az elmúlt év végén hazánkba érkezett két bolíviai parlamenti képviselő, akik tagjai annak a bizottságnak, amelyik a Rózsa Flores-ügyet és a 2009. április 19-i kommandós akció körülményeit vizsgálta. A magyar konzuli szolgálat közbenjárásukat kérte annak érdekében, hogy megtudjuk, miként folyik a büntetőeljárás. Idén májusban ismét találkozott a két ország diplomáciájának vezetője. Balázs Péter nyomást gyakorolt: kijelentette, hazánk 2011. január 1-től uniós elnökként is fokozott nemzetközi figyelmet kíván irányítani az ügyre. Annyit ért el, hogy február 2-án levél érkezett a bolíviai külügytől, amelyben a nyomozás aktuális állásáról írtak. 
Az elmúlt hónapban két bolíviai képviselőnő meglátogatta a politikai foglyokat. Előddel is beszéltek, majd Jessica Echeverríra levelet írt a Száron élő Tóásó Editnek, Előd testvérének. Nyugtatta, azt ígérte, figyel majd Elődre, hiszen nagyon messze van a családjától, nagyon hosszú ideje és   szabályos eljárás nélkül bebörtönözve. A két bátor képviselőnő egyébként  rabruhát húzott a San Pedróban és ígéretet tettek a sajtó előtt, nem hagyják magukra a foglyokat. Felolvasták a tizenkilenc bebörtönzött politikai rab nevét  - közöttük Elődét is. 
- Ők is tudják, hogy az igazság mindig kiderül. Az út nehéz és  hosszú, de rajta vagyunk-  kommentálta az esetet Edit. Talán mozdul valami. E hét hétfőjén érkezett Bolíviába az ENSZ Kínzás elleni bizottsága. Nem egyedi esetekkel foglalkoznak, általánosságban vizsgálják  az emberi jogok érvényesülését a letartóztatottak esetében, akiknek nyolcvan százalékát ítélet nélkül tartják fogva.  Edit eljuttatta hozzájuk az Elődöt ért jogsértések bizonyítékait, és  az ENSZ-hez korábban küldött feljelentést.
Lapunk írásban kért tájékoztatást  a  külügyminisztériumtól  Tóásó Előd ügyében. Választ még nem kaptunk, ám Cser-Palkovics András országgyűlési képviselő érdeklődésünkre kijelentette: készen áll  kezdeményezni azt, hogy a megye képviselői írjanak egy közös nyilatkozatot a fiatalember ügyében és  azt juttassák el Bolívia nagykövetségére.

A parlamenti bizottság egyformán lát
- Az Emberi jogi bizottság kiemelten foglalkozik Tóásó Előd ügyével - mondta lapunknak Gulyás Gergely, a parlamenti grémium alelnöke. Emlékeztetett rá,  egyhangúlag elfogadtak egy határozatot, amelyben a bizottság tagjai leszögezik, hogy a magyar fiatalember fogvatartási körülményei nem felelnek meg a nemzetközileg elfogadott normáknak.
- Hiszen másfél éve nem történt az ügyében semmi - tette hozzá Gulyás,  aki szerint Tóásó  fogvatartásának körülményei változóak, de összességében igen rosszak.  - A határozatot eljuttattuk az összes olyan nemzetközi szervezethez, amely emberi jogi kérdésekkel foglalkozik, elküldtük a külügyminisztériumba és a nagykövetségre is - folytatta. - Továbbra sem látjuk biztosítottnak azt, hogy igazságos eljárás elé nézne Tóásó Előd.

Nincsenek megjegyzések: