Szeretnélek kérni benneteket, hogy írjatok levelet Elődnek! Küldjetek kiolvasott újságot, kiolvasott könyvet neki!! Mutassuk meg, hogy nem lehet komcsi módszerekkel megfélemlíteni egy magyart !! Ha elvesznek tőle tízet-küldünk helyette százat!!
Létezik egy posta-kész közepes boríték ( tengeren túli ) a postákon, 840 Ft az ára, abba ami belefér, mérlegelés nélkül elküldhető. Csak jól le kell ragasztani. Igaz úgyis kivágják :))
A címet személyesen elküldöm mindenkinek. toasoedit1@gmail.com

2011. június 16., csütörtök

Bírók sorozatos lemondása miatt megrekedt a Tóásó ügy Bolíviában

Share

Két hónappal a felfüggesztett Cochabambai-i vádemelési  tárgyalás után továbbra sincs előrelépés a Tóásó ügyben. Az eljárás a jogi következetlenségek és Marcelo Sosa ügyész lemondása-visszahelyezése majd a bírok sorozatos lemondása miatt megrekedt. Sosa ügyész kedden tartott sajtónyilatkozatában a La Paz-i bíróságot és az igazságszolgáltatást teszi felelőssé az ügy stagnálása miatt. Két hónap alatt négy bírót jelöltek ki az ügy folytatására, akik sorozatban határolódtak el a vádemelési tárgyalás megtartásától és az ügybe való beavatkozástól. Sarmiento bíró, aki Cochabambaban elégtelennek és megalapozatlannak találta a vádiratot, az új vádirat értékelésében és a tárgyalás megtartásában nem kíván részt venni, így ő szintén a lemondott bírók között található.
Jessica Echeverria republikánus képviselőnő tegnapi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az ügy folytatását az bénítja meg, hogy továbbra sincs jogilag releváns bizonyíték a 39 gyanúsított ellen, és a tárgyalásra azért nem tud sor kerülni, mert nem létezik terrorista ügy.
Több ellenzéki képviselő kérte a letartóztatottak szabadlábra helyezését, ezzel párhuzamosan több mint tíz előzetesben lévő személy, köztük Tóásó Előd is, ismételten benyújtották a bíróságra a szabadlábra helyezési kérelmüket.
Gary Prado ügyvéd a késedelmet egyértelműen újabb politikai játszmának tartja, amivel tovább sértik a letartóztatottak tisztességes és gyors eljáráshoz való jogukat. Mint ismeretes Tóásó Elődöt 26 hónapja tartják előzetes letartoztatásban, úgy hogy a bolíviai eljárási jog 18 hónapban maximálja az előzetes letartoztatás idejét, vádemelés  nélkül.
Az ügy 2009 április 16-án kezdődött Santa Cruzban, ahol a kommandósok kivégeztek három embert, a bolíviai-magyar állampolgárságú Eduardo Rózsa Florest,  Magyarósi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Kezdetben elnökgyilkossággal, majd terrorizmussal vádolta a 39 gyanúsítottat és három kivégzett társukat a bolíviai kormány, napjainkban már csak szeparatista-terrorista ügyként emlegetik.
Az ügyben több menekült személy időközben politikai menekültjogot kapott Brazíliában, Paraguayban és az Egyesült Államokban.
2009 október 25-én napvilágra került egy videó, amin a Las Americas szállodai akció néhány részlete  volt látható, amint a rendőrök berendezik a helyszínt, fegyvereket hordanak hátizsákban a szobákba. A felvételen feltűnik a pucér, bekötözött fejű, összevert Tóásó Előd és egy kockás inges személy, akit később Marió Tadic Rózsa Flores Eduardóként azonosított, megdöntve ezzel a tűzharcban elhunyt terrorista elméletet. A videó kapcsán a mai napig nem indult eljárás, a bolíviai kormány nem volt hajlandó a videó és a rendőrségi jelentés közötti tárgybeli eltéréseket tisztázni.
2010 május 4-én a koronatanú Ignacio Villa Vargas és Ali Nunez del Prado nemzetbiztonsági parancsnok 31500 dolláros alkujáról kerül ki egy videó, megsemmisítő csapást mérve a terrorizmus bizonyítékára. Iganacio Villa Vargas tanúvallomása volt a bizonyíték a Julio Terezas kardinális rezidenciája elleni robbantásos merényletre.
2011 május 11-én megkezdődött a vádemelési tárgyalás, ami öt nap után zárult vádemelés nélkül. A bíró visszaadta a vádiratot a benne szereplő pontatlanságok és a jogi relevanciák hiánya miatt. Ilyenek voltak a sorozatos eljárási szabálytalanságok, bírói végzés hiánya, bizonyítékok hiánya, megsemmisítése.

Az eljárás azóta is függőben van, a nemzetközi szervezetek hallgatnak, Tóásó Előd és társai pedig teljes jogtalanságban és embertelen körülmények között várják, hogy valaki, valamikor szót emeljen értük.

Tóásó Edit ( Cambio, El Dia alapján )


Nincsenek megjegyzések: