Szeretnélek kérni benneteket, hogy írjatok levelet Elődnek! Küldjetek kiolvasott újságot, kiolvasott könyvet neki!! Mutassuk meg, hogy nem lehet komcsi módszerekkel megfélemlíteni egy magyart !! Ha elvesznek tőle tízet-küldünk helyette százat!!
Létezik egy posta-kész közepes boríték ( tengeren túli ) a postákon, 840 Ft az ára, abba ami belefér, mérlegelés nélkül elküldhető. Csak jól le kell ragasztani. Igaz úgyis kivágják :))
A címet személyesen elküldöm mindenkinek. toasoedit1@gmail.com

2009. szeptember 26., szombat

Vádismertetés több mint 5 hónap után

Ezen a héten Előd élete mozgalmas volt. 2 alkalommal járt az ügyészségen.
Kedden 9.30-ra vitték vádismertetésre, két másik börtönben levővel együtt, Tadic-al és Santiesteban-al.
Elődöt vitték be elsőnek kihallgatni. Nem tartott sokáig. Ismertették a vádat. 1. Feltételezett terrorizmus 2. Fegyveres lázadás .
A tolmács, egy idős bácsi, aki nagyon kedves és szimpatikus volt, nagyon nehezen tudta lefordítani az ügyész által mondottakat. 20 éve végzett Magyarországon egyetemen és azóta nem gyakorolta a nyelvet. Igyekezett, de sajnos nyelvtudásával nem tudja megfelelően a jogi szakszavakat lefordítani. Így Előd elnézést kért, és visszautasította közreműködését. Sajnos a bácsinak nem esett jól, és megsértődött. Előd szomorú volt, hogy megbántotta, de sajnos ez nem játék. Bolíviában jelenleg a demokrácia és az igazságszolgáltatás nem egy működő fogalom. Legalább a színházszerű  előadásokon, az ügyész mondandóját pontosan kell értenie, és a mondandóját pontosan kell tolmácsolják a hatóságok felé.
Tadic nem nyilatkozott, elutasította Sosa ügyész új vádját, hiszen amit nem ismer abban nem kötelessége nyilatkozni.
Santiesteban szintén a hallgatás jogához ragaszkodott, hiszen a Legfelső Bíróság döntése értelmében az ügyben  a nyomozást már Santa Cruzban, az ottani főügyésznek kellene folytatni, és Elődéknek a Santa Cruz-i börtönben kellene tartózkodniuk.
Sosa ügyész kijelentette, hogy vannak bizonyítékai a fegyveres lázadás bűncselekményéhez, hiszen Tadic a megjegyzem kínzással kicsikart 04.16-i vallomásában azt vallotta, hogy katonai könyveket fordított spanyol nyelvre, és Előd számítógépén egy weboldalt találtak, amivel az ügyész szerint több mint ezer embert kívántak toborozni a neten.
Pénteken 9 órára megint kivitték " levegőzni " Elődöt. Az ügyészségen ott volt a tolmács, Előd, a kísérő fegyőr , de az ügyész elfelejtett megjelenni, így 10 perc tanakodás után visszautaztak a San Pedroba.

Érdekes a vádak kronológiája: 16-án Morales elnök Venezuelában azt nyilatkozta, hogy tűzparancsban meghaltak az ő életére törő zsoldosok. Azóta ez a vádpont, az elnök és alelnök ellen tervezett gyilkosság úgy eltűnt, mintha soha nem lett volna.
Majd bemutatták a Kepes féle filmet, így megszületett a szeparatisták, terroristák vádpont. Szeparatizmusról sem beszélnek már.
Aztán kitört a balhé Hondurasban, és megjelent a spanyol újságíró, ezzel egy időben megjelent a puccsisták vád, meg a Koszovó effektus kifejezés.
Döntött a legfelső bíróság, hogy a terrorizmus ügye Santa Cruzba tartozik, amit megpróbáltak különböző beadványokkal kicselezni, de nem sikerült. A látszatot fenn kell tartani. Ezért gondolnak merészet és nagyot, és megszületik a fegyveres lázadás vádja, és már senki nem beszél terrorista cselekményekről, hanem az új fogalom köré építik mondanivalójukat.
Vajon meddig találnak ki cifrább és cifrább vádakat?? Megnéztem a bolíviai BTK-t és van még 6 lehetséges bűncselekmény, amit ilyen súlyos büntetési tétellel lehet sújtani, az államellenes bűncselekmények körében.

Mellékelem a magyar BTK lázadásra vonatkozó részét, csak hogy mindenki lássa miről is beszélünk.
    Lázadás

140. § (1) Aki olyan tömegzavargásban vesz részt, amelynek közvetlen célja, hogy

a) az Országgyűlést,

b) a köztársasági elnököt,

c) a Legfelsőbb Bíróságot,

d) a Kormányt

alkotmányos jogköre gyakorlásában erőszakkal vagy ezzel fenyegetve akadályozza, vagy intézkedésre kényszerítse, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő; a tömegzavargás szervezője vagy vezetője öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Aki lázadásra irányuló előkészületet követ el, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Nem büntetendő lázadás miatt az a résztvevő, aki a tömegzavargást önként vagy a hatóság felhívására az erőszakos cselekmények megkezdése előtt elhagyja.

Három kérdésem van:
1. Hol van a tömegzavargás??
2. Hol van a hatóság felhívása az abbahagyásra?
3. És hol van az előkészületi bűncselekményről utalás?

Mielőtt az a vád érne, hogy ez a magyar Btk, nem a Bolívia, jelentem, nem különösebben lényeges az eltérés.Szigorúbb büntetési tétele van.
Melyik fenti tényállást meríti ki a weblapkészítés?????

Nincsenek megjegyzések: