Szeretnélek kérni benneteket, hogy írjatok levelet Elődnek! Küldjetek kiolvasott újságot, kiolvasott könyvet neki!! Mutassuk meg, hogy nem lehet komcsi módszerekkel megfélemlíteni egy magyart !! Ha elvesznek tőle tízet-küldünk helyette százat!!
Létezik egy posta-kész közepes boríték ( tengeren túli ) a postákon, 840 Ft az ára, abba ami belefér, mérlegelés nélkül elküldhető. Csak jól le kell ragasztani. Igaz úgyis kivágják :))
A címet személyesen elküldöm mindenkinek. toasoedit1@gmail.com

2009. december 20., vasárnap

Tőkés László a kommunizmus öröksége ellen és Tóásó Előd védelmében szólalt fel

Tőkés: sikerült Temesvár '89 rehabilitálása

Kitekintő / Transindex.ro
2009. december 20., vasárnap

A 20. évfordulón a legnagyobb meglepetést a Románia Csillaga Érdemrend jelentette – mondta Tőkés László püspök, EP-képviselő december 18-i temesvári sajtótájékoztatóján. Az egykori temesvári lelkipásztor szerint a díj a mindenkori kormányok radikális attitűdváltását jelzi.

Az elmúlt húsz évben elfeledték, háttérbe szorították, legutóbb már el sem ismerték Temesvár, a temesvári gyülekezet, személyesen az ő, illetve a temesvári lakosság szerepét a forradalom kirobbantásában – mondta Tőkés. Ez a kitüntetés viszont azt jelenti, a román politikum nagyobb része végre elismeri Temesvár kezdeményező szerepét, az országos média kitüntető figyelme pedig mindezt a köztudat részévé tette. A volt és jelenlegi államfők, vezető politikusok üzenetei pedig közvetve vagy közvetlenül nemzetközi szinten is rehabilitálták Temesvár szellemét és Temesvár szerepét.
Mára közhelyszerű megállapítássá vált, idézte Tőkés, hogy a temesvári forradalmat „ellopták”. “Rögtön a kilencvenes évek elején a posztkommunista kormányzatok rejtett ellenforradalmat indítottak, legfájóbb példája ennek az 1990-es, marosvásárhelyi Fekete Március. A volt nómenklatúra által irányított szégyenteljes események azt a célt szolgálták, hogy hátba támadják a forradalmat, és az 1989-es eszméket. Mert Temesvár szellemének erkölcsi alapzata a szolidaritásban állt. Az volt a csoda, hogy románok, magyarok, németek, szerbek, vallási felekezetre való tekintet nélkül egyként kiálltak mellette, mint ahogyan később Temesvár mellett álltak ki más városok. Ezt a szolidaritást próbálták megsemmisíteni a posztkommunisták – és ez ellen hatott és hat a húsz éven keresztül minden évben rendszeresen megtartott temesvári ökumenikus istentisztelet” – áll az EP-képviselő sajtóirodája által kiadott közleményben.
Tőkés László az idei emlékév legnagyobb eredményének azt tartja, hogy a 20. évfordulón újrakezdődött a rendszerváltás, újra életre kelt „Temesvár szelleme”. Románok és magyarok ismét a barikád ugyanazon oldalán állnak, ezt jelzi a Gabriel Andreescuval közösen kapott Petőfi-díj a közép-európai népek szabadságáért.
“Nemcsak a kommunizmus öröksége ellen kell továbbra is küzdenünk, hanem a jelenleg is élő kommunizmus ellen is határozottan fel kell lépnünk”, zárta sajtótájékoztatóját az EMNT elnöke. A világ népességeinek nagy része ma is diktatúrában él, emlékeztetett, épp ezért a diktatúra milyenségétől függetlenül tovább kell folytatni „Temesvár szellemében” a harcot. Ezért díjait a temesvári áldozatok emlékének és a még élő hősöknek ajánlotta a püspök.
Végezetül egy konkrét ügy kapcsán emelte fel a szavát: Tóásó Előd szovátai születésű, magyar-román állampolgár még ma is a bolíviai börtönben sínylődik, hatályos bírósági ítélet nélkül. “A nemrég újraválasztott Evo Morales diktátor által ‘megrendezett’ mészárlás magyar túlélőjéért is meg kell tennünk mindent, ami erőnkből kitelik” – mondta Tőkés László.

Nincsenek megjegyzések: