Szeretnélek kérni benneteket, hogy írjatok levelet Elődnek! Küldjetek kiolvasott újságot, kiolvasott könyvet neki!! Mutassuk meg, hogy nem lehet komcsi módszerekkel megfélemlíteni egy magyart !! Ha elvesznek tőle tízet-küldünk helyette százat!!
Létezik egy posta-kész közepes boríték ( tengeren túli ) a postákon, 840 Ft az ára, abba ami belefér, mérlegelés nélkül elküldhető. Csak jól le kell ragasztani. Igaz úgyis kivágják :))
A címet személyesen elküldöm mindenkinek. toasoedit1@gmail.com

2011. március 26., szombat

Börtönlázadás és rendőri brutalítás a San Pedro börtönben, ahol Tóásó Előd raboskodik.

Share

Tóásó Előd jól van, nem vett részt a felkelésben, ahogy a többi politikai fogoly sem, így őt némi gáz és paprikalövedék kellemetlen hatását túl nem érte semmi. Sikerült felvenni vele a kapcsolatot, a tiszteletbeli konzul is meglátogatta. Aggodalomra csak a kormány bejelentése ad okot, mely szerint a 20 szökést tervező rabot a 4300 m-en levő Chonchocoro börtönbe kívánják szállítani. A felkelést szervezők elutasítják a szökési kísérletet, így félő hogy a politikai rabokat szeretnék ezzel a koholt váddal  elszállítani.

2011.03.28


Több mint két hónapja folynak folyamatosan a bolíviai fogvatartottak tüntetései, lázadásai a börtönökben, az ellátásuk rendkívüli rossz körülményei miatt. Ez idő alatt folyamatosan tárgyaltak a rabok képviselői a kormánnyal, a követelések teljesítése miatt.
A börtönök többszörös túlterheltsége miatt ez idő alatt , a börtönlakók delegációi ( belső ellenőrzési és rendfenntartó szerv, amit a rabok maguk közül választanak ) nem engedtek be új rabokat, illetve csak a távozók számával megegyező rab mehetett be a börtönben.  A San Pedro börtön , La Pazban 650 férőhelyes 50 éve nem  bővítették, javították. Jelenleg a hivatalos adatok szerint 1700 rab fogva-tartása történik itt, ehhez jön még a közel 1000 fős bentlakó gyerek és feleség létszám. A fogvatartottak több mint 70 %-a előzetes letartoztatásban van, több éve, ítélet nélkül.
A rabok napi élelmezési költségeire és orvosi ellátásukra az állam 5,5 boliviánót juttat a fenntartó szerveknek, ami az alacsony értéke és a rendkívüli mértékű korrupció miatt nem elégséges az élelemre. Ez az összeg egyébként 3 nagyobbacska zsömle ( pan ) megvásárlására elég. Így azok a rabok akiknek családja nem tudja az ellátásukat finanszírozni, kénytelenek éhezni, lopni vagy a börtönben virágzó kábítószerbizniszbe keveredni.
A bolíviai börtönlakók az államtól napi 15 BOL fejkvótát követeltek, ami elégséges lenne a minimális étkezéshez.
Az egészségügyi ellátás ismeretlen fogalom, a bolíviai börtönökben, a betegeket nem látják el, és ebből kifolyólag sokan meghalnak,  rengeteg a tuberkulózisos beteg is. Csak a szerdától péntekig 2 rab halt meg, mert nem kapott orvosi ellátást.
Ezeknek a körülményeknek a javítását szerették volna a rabok elérni, a Bolíviában nem ismeretlen, és gyakori börtöntüntetéssel, ami pénteken véres zavargásba torkollott.
A rabok delegáltja , Dante Escobar szerint a rendőrök a tüntető rabokat gázlövedékekkel, paprikalövedékkel és gumilövedékkel lőtték, majd víz-ágyúzták. A börtönben tartózkodó gyerekek közül 120 sérült meg, több nő és több rab is súlyos sérüléseket szenvedett, amit a rendfenetartó szervek nem ismernek el.
A rendőrség és a Belügyminiszter szerint a tüntetés csak elterelő hadművelet volt, a rabok csoportos szökésre készültek. Titkosszolgálati módszerekkel, azonosították a felbujtókat, és biztosították hogy azt a 20 személyt aki ennek a hátterében áll, súlyosan meg fogják büntetni. A rendőrség 2, más források szerint 5 embere is súlyosan megsebesült, amikor kövekkel , üvegekkel és Molotov koktéllal támadtak a rabok az eljáró rendőrökre.
A rabok tagadják a csoportos szökés kísérletét, és véleményük szerint a rendőrség ezzel akarja legalizálni a brutalitását.
Sajtóhírek szerint a börtön előtti tér az összecsapások idején tele volt külföldiekkel, akik elborzadva figyelték a brutális akciót.
Sérülteket nem szállítottak ki a börtönből, a kommunikáció akadozik, a telefon nem csörög ki, így jelenleg nincs ismeretünk Tóásó Előd helyzetéről, állapotáról.


Néhány képsor a rendőri akcióról

Tóásó Edit
La prensa, Eju.tv, Eldeber nyomán

Nincsenek megjegyzések: